כתבות ועדכונים

כנס רדיולוגיה הבינ"ל RSNA 2017

בן אליהו, האיש שלנו מתחום המכשור הרפואי, מביא מספר תובנות מכנס הרדיולוגיה הבינ"ל בשיקאגו: על טכנולוגיות חדישות, פיתוח ישראלי שמשדרג את הטיפול בפגים ותינוקות והצצה אל העתיד הרפואי שיפנה את הצוות הרפואי מהתעסקות במכשירים לטובת טיפול באנשים

 

 

ההתפתחות הטכנולוגית בתום ההדמיה יצרה שינוי עמוק ברפואה עד כי לא ניתן לדמיין טיפול בחולים ללא מכשור ההדמיה המתקדם וקצב החדשנות ממשיך לצמוח. בשנים האחרונות הצליחו אנשי הטכנולוגיה להפחית משמעותית את הקרינה ממכשירי הדימות וכיום אף ניתן לבצע הדמיות גם במחלקות במינוני קרינה מופחתים הן לצוות והן למטופל. בכנס הרדיולוגיה השנתי הבינ"ל שהתקיים בשיקאגו, הוצגו מספר רב של מערכות "מוקטנות" כגון סורקים ממוחשבים, מכשירי MRI ואמצעי סריקה נוספים בגירסה המתאימה גם לכל מחלקה ספציפית, כגון סורקים לתחום האורטופדיה, שיכולים לבצע סריקה מקומית לגפיים מבלי "לבזבז" זמן למכשיר המוצב במכון הדימות.

 

ישראל על המפה

דוגמא מצויינת שהוצגה בכנס, שהסבה בנו גאווה ישראלית גדולה, הוא סורק מגנטי שפותח ומיוצר בישראל המתאים לסריקות של פגים ותינוקות בלבד. המכשיר קיבל לאחרונה את אישור ה-FDA והוכנס לשימוש לראשונה בבי"ח שערי צדק.

משמעות סורק MRI ליחידה לטיפול נמרץ ביילוד (פגיה) היא אדירה. היום, על מנת לבצע סריקה לפג יש צורך להעבירו למכון הדימות עם כל המכשור שמחובר אליו, כשלרוב החדר נשמר בטמפרטורה נמוכה. מסע ארוך ומטלטל עבור פג קטן וחלש. את המכשיר החדש ניתן להציב בפגיה, הוא דורש חדר רגיל ללא מיגון מיוחד ופועל עם מגנט קבוע המבודד מהסביבה. כל שצריך לעשות הוא להעביר את הפג לאינקובטור ייעודי בטמפרטורת הסביבה המוכרת לו לצורך סריקה, כאשר הוריו יכולים להישאר עמו עד לרגע הבדיקה וכן לצפות בו במהלכה. במקרה הצורך, יוכל צוות הפגיה להעניק לתינוק טיפול רפואי מיידי בעודו באינקובטור המיוחד.

 

מציאות מדומה ובינה מלאכותית

בכנס RSNA 2017 היו כ-730 מציגים, בפני כ-50,000 מבקרים בשטח עצום של כ-38,0000  ממ"ר. הטכנולוגיה שהוצגה בכנס היתה מסעירה ומתקדמת. נושא המציאות המדומה למשל הוצג על ידי מספר חברות שבעתיד יקבלו גם אישורים קליניים לשימוש במערכות. מדובר למעשה במציאות מדומה באמצעות קונסולה ייעודית אליה מזינים את תוצאות הדימות של המטופל ולאחר ביצוע העיבודים המתאימים ניתן "לסייר" באיזור הנבדק ללא מגע אלא תוך שימוש בפקודות של הזזת הראש העיניים והגוף. בשלב זה המערכות משמשות לאימון אולם בעתיד ישמשו גם לצורך קליני.

בנוסף נחשפנו לתוכנות פענוח לרדיולוגיה בעלי בינה מלאכותית. מספר לא קטן של חברות הציגו תוכנות המשמשות לפענוח תוצאות דימות. בשלב זה משמשות התוכנות כדעה נוספת לדעת הרדיולוג אולם על פי ההערכות בעתיד הקרוב ככל הנראה תוכלנה להחליף את הרדיולג, לפחות בצילומי הדימות הפשוטים. העתיד כבר כאן וכולנו נהנים. אני כבר מצפה לראות מה יוצג בכנס הבא.

 

דילוג לתוכן