כתבות ועדכונים

בית החולים הפסיכיאטרי ׳שער מנשה׳ קיבל את תו התקן הבינלאומי JCI -Joint Commission International

המנהלת האדמיניסטרטיבית לאה בוצר מספרת על המהלך שהוביל את בית החולים לקבלת התקן.

המרכז הרפואי לבריאות הנפש שבשרון הוא המוסד הפסיכיאטרי הראשון בישראל, ואחד מהראשונים בעולם, שקיבל את תו התקן היוקרתי JCI. הבודקים קבעו כי שער מנשה יישם באופן מלא 980 מתוך כאלף קריטריונים, והגדירו את התוצאה "מדהימה".

בית החולים מספק שירות נרחב למטופלים שמתגוררים באזורים שמצומת הרוא"ה בדרום ועד טירת כרמל בצפון, מחוף הים במערב ועד גבולות טבריה במזרח. הוא מספק שירותי אשפוז לכל סוגיו במחלקות אשפוז, חדר מיון, אגף לביטחון מרבי (מסגרת ארצית), הוסטל לניצולי השואה, מחלקה המתמחה בטיפול בגיל השלישי (פסיכוגריאטריה) וכן שירותי מרפאה הניתנים במרפאת "עירון" הצמודה לבית החולים. בית החולים כולל 420 מיטות אשפוז ופונים ומופנים אליו כ-2,500 חולים בשנה, מהם מתאשפזים כ-65%.

תו התקן (JCI (Joint Commission International אותו קיבל בית החולים, מוענק על ידי הזרוע הבינלאומית של ה-Joint Commission –  ארגון ההסמכה הרפואי הגדול בארצות הברית, הפועל ללא מטרות רווח והתקינה שלו נחשבת למקיפה והמחמירה ביותר. עד כה הסמיך הארגון בתי חולים ביותר מ-90 מדינות, וקבלת תו התקן שלו משמעה שהפעילות הרפואית של המוסד המוסמך נעשית באופן מוסמך ומתואם. ההסמכה של JCI מתחדשת מדי שלוש שנים, ובודקת עמידה בשורה ארוכה מאוד של קריטריונים מדידים, ובכללם השגת יעדי בטיחות טיפול בינלאומיים, אופן הערכת המטופל ושרשרת הטיפול בו, מניעת זיהומים וטיפול תרופתי. בתחום האדמיניסטרטיבי נבדקים, בין היתר, ניהול התשתיות של בית החולים, בטיחות המתקן, ניהול המידע ואופני גיוס והכשרת העובדים, לרבות הרופאים והמתמחים.

חשוב לציין כי ׳שער מנשה׳ הוא בית החולים הפסיכיאטרי הראשון בישראל, ואחד מהראשונים בעולם, שקיבל את תו תקן האיכות היוקרתי לבתי חולים JCI, אשר ניתן מטעם ארגון ההסמכה הרפואי הגדול בארצות הברית. עד היום קיבלו את התו בישראל רק בתי חולים כלליים, ובהם שיבא, ׳איכילוב׳, ׳רמב"ם׳, ׳סורוקה׳, ׳פוריה׳, ׳הלל יפה׳ ו׳ברזילי׳. ההכנות ב׳שער מנשה׳ לקראת קבלת התו ארכו חמש שנים, וכללו את כל עובדי ומערכי המרכז.

במשך ארבעה ימים שהו בבית החולים שלושה בודקים מטעם JCI – רופא בכיר, אחות ואדמיניסטרטור – שסבבו בכל המחלקות והאגפים, עברו על תרשומות ופרוטוקולים, ראיינו רופאים ועובדים שונים ושוחחו עם המטופלים. בסיומו של ההליך קבעו הבודקים כי ׳שער מנשה׳ יישם באופן מלא 980 מתוך כאלף קריטריונים שנבדקו, ורק 19 באופן חלקי. הם הגדירו את התוצאה "מדהימה" ביחס למוסד שזו המבדק הראשון שלו, והודיעו כי באישור מטה הארגון בשיקגו נמצא המרכז ראוי לתו התקן היוקרתי והנחשב.

לאה בוצר המשמשת כמנהלת האדמיניסטרטיבית של ׳שער מנשה׳ מזה כמעט שש שנים, היא בעלת תואר שני במנהל ציבורי עם התמחות בבריאות והובילה את תהליך קבלת התקן יחד עם הנהלת בית החולים: "אחרי שראינו שבבתי החולים הכלליים פעלו לקבלת התקן, היה חשוב גם לנו להתחיל בתהליך מובנה של קבלת התקן" מסבירה בוצר,  "התהליך מבוסס על חזון, יעדים וערכים, תכניות עבודה סדורות ומדדים.  הבנו בבית החולים שכל התהליך מתאים לתרבות הארגונית שאנחנו בהנהלה מנסים להנחיל לעובדים בדגש על איכות הטיפול. המטרה שלנו היא שיפור מתמיד ,כיוון שבכל פרק זמן של שלוש שנים בודקים אותך ומצפים ממך לעלות ברמה.

על מנת להוביל את התהליך, נדרשת מנהיגות, אשר תוכל לבנות תרבות ארגונית מובנית שמכניסה את כלל הארגון לנהלי עבודה סדורים, מאורגנים ומוטמעים עד אחרון העובדים. כמו כן נדרשת היכולת לנטרל סקטוריאליות – לאחד את כל הצוותים השונים בבתי החולים ולכנס את כולם תחת מטרה אחת כך שכולם מדברים באותה שפה.

אין ספק שהרצון שלנו לשפר זה מה שהוביל אותנו. רצינו להפחית את הסטיגמה שנוגעת ללוקים במחלות נפש,  לקבל את המטופל ולהכיל אותו. ואכן התחלנו לעבוד בצורה שקופה ובהירה יותר עם המבט לצרכי המשפחות של המאושפזים ושיתוף שלהן בטיפול. חשוב לזכור שמדובר במטופלים מאתגרים יותר מכל הבחינות והרגישות בטיפול בהם צריכה להיות גדולה מאוד וכך גם הרגישות לקשיי המשפחות".

בוצר מרחיבה ומסבירה כי "עצם העובדה שגורם חיצוני בודק את הטיפול ובוחן כל נוהל ונוהל , מייצר תרבות ארגונית שגורמת לך לשאול את עצמך כל הזמן שאלות: האם אתה פועל נכון? האם אתה יכול לפעול בצורה טובה יותר? וכך לשפר בצורה דרמטית את הטיפול במטופל".

בעקבות קבלת תו התקן שיגר מנכ"ל משרד הבריאות מר משה בר סימן טוב מכתב ברכה למנהל בית החולים, פרופסור אלכסנדר גרינשפון, ולכלל עובדי ׳שער מנשה׳. "מעבר המבדק מעיד ומסמל עבודת צוות, חתירה למצוינות, מקצועיות, דאגה למטופלים, שמירה על סביבת עבודה מתאימה למטופל ולצוות המטפל, לימוד, הדרכה והכוונה של כלל העובדה, ועל יצירת תרבות של איכות ובטיחות", כתב בר סימן טוב. "המרכז הוא בית החולים הפסיכיאטרי הראשון בארץ שעובר את המבדק, ומהראשונים בעולם. הדבר הופך את האתגר שצלחתם למשמעותי הרבה יותר", הוסיף.

פרופסור גרינשפון התייחס גם הוא להישג המרשים ואמר: "יחד עם כל עובדי שער מנשה, אני נרגש מאוד לקבלת ההסמכה מטעם  JCI. התהליך הארוך והמורכב שעברנו חשף 'גאוות יחידה' שאני מאוד גאה בה, והראה בבירור כמה העובדים שלנו מחוברים למרכז ומחויבים להצלחתו ולשיפור מתמיד של הליכי העבודה בו. אני מבקש להודות מקרב לב לכל אחת ואחד מהם".

חברת ׳שראל׳ נרתמה לעניין על פי בקשתה של לאה בוצר וצוות בית החולים. אופיינו הצרכים הנדרשים לכלל המחלקות השונות בבית החולים, בהתייחסות להעלאת רמת הציוד  כולל עמידה בכל התקנים המחייבים, ושיפור סביבת החולה מכל ההיבטים, תוך שימת דגש לאיכות ומצויינות.

לדוגמא: שדרוג כלל ארונות התרופות וצורת חלוקת התרופות בכלל מחלקות בית החולים.

רכישת מיטות המתאימות לאופי המיוחד של המחלקות, הכנת בית המרקחת המרכזי לצורת אחסנה נאותה ע"פ התקנים המחייבים ועוד.

התחום המוסדי ב׳שראל׳ בראשות רוני קליינר, מנהל התחום נרתם למשימה מנסיונו המקצועי, עשה והקדיש זמן רב על מנת לתת מענה לכל דרישה גם כדי לעבור את מבדק האקרדיטציה ולקבל את התקן.

דילוג לתוכן